H5S

Expertise

Verankeringen

Jaar

2019

Client

Ballast Nedam Spec. Grondverzet

Locatie

Amsterdam Zuidas

WTC Tower Ten

Meerdere Sonische technieken op èèn project

Het WTC aan de Amsterdamse Zuidas wordt uitgebreid met een nieuwe toren “Tower Ten”. Naast 32.000 vierkante meter kantooroppervlak is de nieuwe toren voorzien van een tweelaagse ondergrondse parkeervoorziening. In opdracht van Ballast Nedam Specialistisch Grondverzet verzorgt H5S de horizontale verankering van de bouwkuip, het aanbrengen van ankerpalen en het naderhand 100% Sonisch verwijderen van de ankers.

De verankering van de bouwkuip bestaat uit drie lagen waarbij de onderste twee lagen onder de grondwaterstand worden aangebracht en naderhand ook verwijderd. Om de bouwkuip droog te houden zijn speciale ankerstoelen toegepast om zowel bij het aanbrengen als verwijderen het waterbezwaar tot een minimum te beperken. Naast het grondwater zijn ook de vele bestaande paalfunderingen rondom de bouwkuip een mooie uitdaging voor het ankerontwerp. Vele ankers zijn naast een verticale hoek ook met een horizontale hoek geplaatst (dit wordt ook wel offset genoemd).

Het aanbrengen van de ankerpalen heeft plaatsgevonden vanaf het maaiveldniveau. Om tijdens de ontgraving geen staven tegen te komen zijn deze tot zes meter onder maaiveld verdiept afgehangen.

Het aanbrengen van de ankerpalen in beeld

Terug naar overzicht

Gerelateeerd: