H5S

Expertise

Ankerpalen

Jaar

2016

Client

BAM Infra

Locatie

Wijchen

Parkeergarage station

Ankerpalen verdiept afkoppelen voor vlotte ontgraving van schoon zand

In Wijchen is door BAM Infra hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe parkeergarage. Aan het eind van 2017 biedt deze parkeergarage ruimte aan 220 auto’s. Voor acht elektrische auto’s is er een oplaadpunt. Boven de parkeergarage bevindt zich een fietsenstalling voor 1.000 fietsen.

H5S heeft in opdracht van BAM Infra 71 SonicSchroefinjectie-micropalen aangebracht om de definitieve keldervloer te verankeren. De micropalen met een lengte van 20 meter zijn vanaf het werkniveau in de bouwput tot ongeveer zes meter onder het maaiveld verdiept aangebracht en afgekoppeld. Hierdoor heeft de grondwerker geen last gehad van aanwezige ankerstangen in het te ontgraven zandpakket.

Het ontgraven van de bouwput kan plaatsvinden zonder belemmering van aanwezige ankerstangen.

Dankzij de sonische boortechniek vormden conusweerstanden tot 75 MPa en grindlagen in de ondergrond geen probleem en zijn de micropalen conform tijdsplanning aangebracht. Een bijkomend voordeel van de sonische techniek is dat er nauwelijks groutspil plaatsvind bij het aanbrengen van de micropalen. In de zes meter grond waarin de micropalen verdiept zijn weggeboord zijn geen groutkolommen gevormd!

Het project kenmerkt zich door de uitdagende bodemomstandigheden en het verdiept afkoppelen van de ankers. H5S heeft tevens het uitvoeringsontwerp van de micropalen en de schotelconstructie verzorgd.

Terug naar overzicht

Gerelateeerd: