H5S

Expertise

Sonische boor- en triltechnieken

Jaar

2021

Client

Caransa Groep

Locatie

Amsterdam

Paalpuntinjectie Scheldeplein 1-5

Caransa Groep is bezig met de herontwikkeling van het pand aan het Scheldeplein 1-5 in Amsterdam. Onderdeel van dit project is het realiseren van een nieuwe bouwlaag met luxe appartementen. Om deze bouwlaag bovenop het bestaande gebouw te kunnen plaatsen was het noodzakelijk om de capaciteit van de huidige paalfundering te vergroten c.q. te verbeteren.

Het ontwerp van de injectie in een 3D-model

Door het toepassen van de bijzondere funderingstechniek ‘’paalpuntinjectie’’ heeft H5S de capaciteit van de voornoemde palen vergroot. Op dit project zijn de paalpuntinjecties uitgevoerd middels permeation grouting. Middels het injecteren van waterglas in de poriën rondom de paalpunt wordt de draagkracht van de bestaande palen vergroot. Om beïnvloeding van het draagvermogen van de – in gebruik zijnde – palen tot een minimum te beperken zijn de injectieslangen met onze sonische boortechniek in de grond geboord. Voorafgaand aan de uitvoering is deze werkmethode project-specifiek aangetoond door middel van een test met bezwijkproeven op een aantal palen onder dit zelfde gebouw.

Naast deze mooie techniek heeft dit project ons uitgedaagd tot nog een innovatie: de eerste elektrisch aangedreven sonische boormachine van Nederland! Het aanbrengen van de injectieslangen moest, naast sonisch, ook plaatsvinden aan de binnenzijde van het bestaande gebouw. Door het ruimtegebrek in het gebouw en de wens om binnenstedelijk en inpandig geen uitlaatgassen te veroorzaken, zijn wij gezamenlijk met de toptechneuten van MACONIC aan de slag gegaan met ontwerp en bouw van een geheel nieuwe machine.

Elektrische sonische boormachine in actie

Het resultaat van deze samenwerking heeft geleid tot een compacte sonische boormachine, die elektrisch wordt aangedreven en absoluut niet onderdoet voor onze grotere sonische boormachines. De kleine afmetingen, wendbaarheid, het beperkte gewicht en de lage werkhoogte maken dat deze machine uitstekend toegepast kan worden in gebouwen. Maar ook binnenstedelijke gebieden, smalle watergangen, viaducten of andere uitdagende locaties worden nu (nog beter) bereikbaar voor de voordelen van de sonische boortechniek; en dat zonder uitstoot!

High 5 Solutions: Sonische boortechniek als innovatie toepassen in de funderingstechniek!

Terug naar overzicht

Andere projecten